Besøg hos Classic Car House

K.W. Bruuns hyldest til forbrændingsmotoren i Kongens Lyngby kan få enhver bilentusiast op i gear før sæsonstart.

 

Tekst & foto: Søren Juul

Med sne og salt på vejene virker køresæsonen deprimerende langt væk, da jeg svinger hverdagsbilen ind foran Classic Car House. Den istandsatte, historiske bygning ligner et godt sted at få stillet de værste klassikerabstinenser. De slog dørene op i 2023 efter en treårig forvandling af en ruin, der engang var et landbrugsmuseum, til et 25.000 m² stort oplevelsesunivers med den klassiske bil i centrum. Stedet er skabt af K.W. Bruun & Co.-koncernen, der med den afdøde bestyrelsesformand Anders Bruun i spidsen ønskede at hylde automobilen med forbrændingsmotor.

Resultatet er et stort kompleks bestående af et museum i to etager, et bilhotel til opbevaring af over 200 klassiske biler, et værksted og en forhandler med speciale i klassiske biler – og en bistro. K.W. Bruun nåede at importere over 25 forskellige bilmærker siden 1914, indtil importørdelen blev solgt til britiske Wismo i 2024. Peugeot og Citroën fylder en del i dén historie – og også fysisk på museet, hvor en flok charmerende “franskmænd” tager imod.

Stueetagen er ikonernes holdeplads

Det er 35 år siden, at den sidste Citroën 2CV forlod samlebåndet, men det solgule eksemplar ligner noget, der lige har forladt fabrikken. Jeg bliver revet ud af mine tanker af parisisk bistromusik fra en højttaler, mens det knager lystigt fra en anden 2CV. Bilen “eksploderer” i slowmotion, da snoretræk i loftet hiver franskmandens dele fra hinanden. Mekanikken, der satte Frankrig på hjul efter Anden Verdenskrig, er fascinerende simpel at beskue.

Citroën DS tog verden med storm med sit futuristiske design og tekniske innovationer som den selvjusterende hydropneumatiske affjedring, da den blev lanceret i 1950’erne. DS udtales déesse på fransk, hvilket betyder “gudinde” – derfor er modellen kendt som netop dét. Gudinden tager sin skønhedssøvn på ryggen af en ni meter lang Citroën Tissier Transporter, der består af et hydraulisk lad og en halv Citroën DS. Synet er ikke mindre opsigtsvækkende, da det er en topløs DS 21 Chapron, der holder på ladet.

Man behøver ikke være frankofil for at være godt underholdt. En sjælden Toyota 2000GT stikker snuden frem fra en bås og fanger min opmærksomhed. Den røde, lave sportsvogn med sekscylindret rækkemotor og 150 hk var fabrikkens bud på en Jaguar E-type-inspireret grand tourer i 1967. Japans første rigtige sportsvogn blev bygget af Yamaha i 351 eksemplarer – to af dem blev ombygget til roadstere til en rolle i James Bond-filmen You Only Live Twice.

Den 9 meter lange Citroën Tissier Transporter blev født med en 2,5 liters turbodieselmotor med 126 hk og en topfart på 150 km/t.

 

Toyota GT2000 blev lavet i 351 eksemplarer mellem 1967 og 1970. Dette eksemplar er udlånt af den danske Toyota-importør.

Biler, der har sat dybe spor i bilhistorien

På et podie i stueetagen folder en Mercedes-Benz 300 SL “Gullwing” sine ikoniske vinger ud. Verdens hurtigste serieproducerede bil kunne nå en topfart på 250 km/t ved præsentationen i 1954 og var en revolution med sit lette rørgitterchassis og de ikoniske, tophængslede døre. Den har på museet selskab af endnu en 300 SL, en Roadster fra 1957, der oprindeligt var en gave fra den tyske regering til shahen af Persien og i dag er den eneste i verden med cremefarvet interiør og “Hellblau”-lakering.

Royal køreglæde

Prins Joachim er kendt for sin passion for historisk motorsport, men der er flere medlemmer af den royale familie med benzin i blodet. På første sal får du syn for sagen i særudstillingen “Kongelige køreglæder”, hvor museet har samlet et stort udvalg af “Krone-biler”: En stor Bentley T1 fra 1970, som har tilhørt Kong Frederik den 9., tager imod for enden af trappen. Kongen bestilte den med fodbetjent sporvognsklokke – og så var den bestilt højrestyret, så den bilglade regent kunne stige direkte ud på den røde løber…

Bagved holder et par af Dronning Ingrids biler: En Jaguar XJ6 og en Mercedes-Benz 450 SEL, der tiltrækker sig opmærksomhed. Bagagerummet står åbent og afslører en lille trykbeholder, som jeg naivt tror er et lattergasanlæg til V8-motoren. Baggrunden er dog mere dyster: Trykflasken er installeret af Armalite i London for at sikre kabinen mod gasangreb med overtryk – og de monterede også skudsikre ruder, stålplader i dørene og en politiradio. I 1977 spredte Rote Armee Fraktion, PFLP og Blekingegade-banden skræk i Vesteuropa med kidnapninger, røverier og flykapringer, så for en sikkerheds skyld fik Mercedes’en sikkerhedsforanstaltninger, så Dronning Ingrid kunne køre prinserne sikkert i skole.

Kong Frederik den 9.’s højrestyrede Bentley T1 med Dannebrog og fodbetjent sporvognsklokke.

 

Dronning Ingrids skudsikre Mercedes-Benz 450 SEL fra 1977 har en V8-motor med 228 heste, som dronningen selv yndede at tøjle.

 

Trykflasken til gassikring af kabinen ligger stadig i bagagerummet på Dronning Ingrids gamle S-klasse.

 

Dronning Margrethe fik en Volvo Amazon i 18-års fødselsdagsgave i 1958 – og en ny hvert år, de følgende ti år, indtil Volvo 144 blev lanceret.

Bilhotel med plads til klassikere i alle prisklasser

Classic Car House har mere at byde på, så jeg skynder mig videre til Karls Hus, der er en smøge mellem museet og bilhotellet, som naturligvis også er pakket ind i bilhistorie. Over 50 meter beskrives 100 års bilhistorie, startende med en kopi af Benz Patent Nr. 1 fra 1885. Jeg kommer også forbi en Ford T og en lille Trabant med totaktsmotor, der må have kørt osende rundt bag Jerntæppet i det kommunistiske diktatur DDR. Stemningen går fra østtysk armod til kapitalistisk himmel, når du træder ind i de fire haller, der rummer mere end 200 privatejede biler. De opmagasineres på nummererede pladser i kælderen, stueetagen og de flotte glasreoler. Sidstnævnte får bilerne til at ligne udstillede modelbiler i skala 1:1.

Et par skridt inde i hallerne spotter jeg min barndoms heltebil, en rød Ferrari F40, der hænger ud med en Jaguar E-Type, en gammel Corvette C2 og… listen er uendelig. Glasreolerne er også fyldt op med biler, der kan gøre enhver bilentusiast blød i knæene: Jeg tæller dagens tredje Mercedes-Benz 300 SL, et par Dino GT’er og en rød Ferrari Testarossa. Men de “fineste” pladser er ikke nødvendigvis reserveret til eliten: Mellem en Jaguar E-Type og en Pagode-Mercedes på øverste hylde står en jordnær MG MGB og hygger sig.

Mellem museet og bilhotellet kan du møde BMW M-bilernes “Godfather”: Den mægtige BMW M1 med centermotor.

 

Der holder en Trabant i baggrunden, men vi vil hellere vise et billede af denne skønne Peugeot 504 Coupé.

 

Der omkring 200 biler checket ind på bilhotellet – inklusiv den legendariske Ferrari F40.

 

Classic Car House tilbyder tre abonnementer til opmagasinering af en klassiker. Med det billigste parkerer man i kælderen, den mellemste giver en plads i stueetagen – og den dyreste en plads i glasreolen.

Værksted og bilhandel gør klar til sæsonen

Jeg slentrer videre på min rundtur og havner nede ved det værksted, hvor en Jaguar XJS Convertible hænger på en lift til en grundig forårsklargøring, mens der arbejdes intenst på en De Tomaso Pantera og en klassisk Porsche 911. Personalet har travlt, så jeg giver dem arbejdsro og knipser et par snapshots med kameraet, før jeg runder besøget af med et besøg i Classic Car House Bilhandel. Her finder du et bredt udvalg af fine klassikere i to etager til “fra-priser”, hvor mange kan være med.

Efter en hel formiddag omgivet af biler med sjæl, flotte designdetaljer og karismatiske motorer under kølerhjelmen er jeg klar til spontant at byde på alt fra en klassisk MG MGB til en fin Mercedes SL 320 fra start-90’erne. Men inden det kommer så vidt, skynder jeg mig ud bag rattet af min kedelige Ford, mentalt tanket op med højoktan til en sommer med skønne gamle biler.

Værkstedet er specialister i klassiske biler og kan hjælpe med alt fra service, klargøring, specialopgaver og større reparationer.

 

Bilhandlen ligger ved siden af museet og har alt fra MG’er til Ferrari’er og Porsche’r på lager.

FAKTA - Classic Car House

K.W. Bruun & Co-koncernen står bag Classic Car House, der åbnede i 2023. Her udstilles omkring 300 klassiske biler på 25.000 m2, der også rummer et museum, et bilhotel, en bilhandel og et værksted med speciale i klassiske biler, såvel som spisestedet Willy’s Bistro. Adressen er Kongevejen 79-85, Kongens Lyngby.

Ring til os på 75 91 21 92
Ring til os
Skriv til os